Случаят с убийството на Мартин Божанов - Нотариуса отново демонстрира съществуването

...
Случаят с убийството на Мартин Божанов - Нотариуса отново демонстрира съществуването
Коментари Харесай

Съдебната администрация е балон, който се надува

Случаят с убийството на Мартин Божанов - Нотариуса още веднъж показва съществуването и действието на структури, опериращи редом на официално функциониращите органи на правосъдната власт и Министерство на вътрешните работи. От години страната демонстрира цялостно изтощение да разтури тази подмолна седянка, като няма изгледи това да се случи и в този момент.

Ако това е правилно и във веригата от зависимости ще горят единствено бушони – т.е. дълготрайно основните решения в правосъдната система ще бъдат взимани от паралелни центрове на власт, а не от законната такава – то най-малко може да настояваме това да не излиза толкоз скъпо на данъкоплатеца.
Какво имаме поради
Както нееднократно сме имали мотив да отбележим България може да не се слави с изключително самостоятелна и отчетна правосъдна власт, само че това не ѝ пречи да има най-големи разноски за правораздаване като дял от Брутният вътрешен продукт в Европейския съюз. Основната част от бюджета ѝ са разноски за личен състав, а финансовите са минимални. Вече сме обръщали внимание на това какъв брой над медианата за Европа е броят на съдии и прокурори на 100 хиляди души население и какъв брой средства от бюджета се разхищават за заплати, ДМС, бонуси и така нататък Администрацията към съда, прокуратурата, Висшия правосъден съвет (ВСС) и Инспектората към Висш съдебен съвет (ИВСС) не са изключение.

Администрацията на Висш съдебен съвет от 2012 година до 2023 година се е нараснала от 108 заети щатни бройки до 174 заети щатни бройки (а одобрената обща бройка – от 109 до 189). За същия интервал правосъдната администрация също последователно се усилва за разлика от европейската медиана, като най-голямото разграничаване сред България и европейската медиана има през 2021 година По отношение на администрацията на прокуратурата разликата с европейската медиана е още по-сериозна –близо три пъти.

Раздуването на администрацията във Висш съдебен съвет, съда и прокуратурата става незабелязано и необяснимо. Не е ясно за какво се следи сходно увеличение на броя на чиновниците в другите органи на правосъдната власт в случай, че в това време работата на прокурори и съдии спада. Населението на страната също понижава. На процедура са налице учредения за противоположното – редуциране, а не увеличение на щата. Докато съдиите и прокурорите са придобили статут на несменяемост и тяхната самостоятелност следва да бъде бранена, не по същия метод стои въпросът с администрацията, която ги подкрепя.
Вкратце какво може да се направи
За да се избегне бюджетно благоденствие, могат да се подхващат разнообразни ограничения:

Възможно е някои административни услуги да бъдат споделени сред съдилищата и прокуратурите. Това би довело да понижаване на наетите в администрацията в органите на правосъдната власт;

Решително редуциране на администрацията на ИВСС, чийто състав също е прекомерен[3] поради лентяйстването на органа, състоящо се главно в следене на срокове;

Адекватно разпределение (а не увеличаване) на администрацията на Висш съдебен съвет сред новите Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет, а не назначение на нови роднини;

Успешно използване и институционализиране на практиките за програмно бюджетиране в правосъдната система.

Очевидно е, че в този момент се следва исторически принцип на механично увеличение всяка година без това да се основава на разпознати проблеми и решения, нито на справедливи критерии като натовареността да вземем за пример. Въвеждането на програмно бюджетиране би довело до фундаментална смяна към по-прозрачен, ефикасен и регистриран развой на бюджетиране, осигуряващ оптимално систематизиране на финансовите запаси в поддръжка на върховенството на правото и икономическия напредък в България.
В умозаключение
Ако няма действително преустрояване на правосъдната власт, по този начин щото тя да стане на практика по-независима, по-ефективна и по-отчетна, няма да е неприятно най-малко да понижим числеността на човешкия запас в системата, а оттова и да спестим пари от джоба на данъкоплатеца. С вярата, че спестените средства няма да отидат в златни кюлчета, незапочнати автомагистрали и  субсидии към галеници на властта.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР